hacker logo

Hacker-Pschorr – Prvi u Varaždinu, jedini u Varaždinu! Prvi u Hrvatskoj!

Hacker-Pschorr

(Himmel der Bayern / Raj Bavarske)
Prvi u Varaždinu, jedini u Varaždinu? Prvi u Hrvatskoj??!!

Želite li probati pivu koju još sigurno nikad niste probali u našem Varaždinu ili u Hrvatskoj navratite do Medine Škrinje i naručite točeno Hacker-Pschorr pivo koju još nazivaju i raj Bavarske.

U Medinoj Škrinji točimo dvije vrste i to Kellerbier (svijetlo) te Weisse (pšenično)
A evo malo i povijesti:

Već u 1417. godini, u samom srcu München-a se spominje naziv “Preustatt in the Hagkagasse” što bi značilo na starom njemačkom značilo pivnica. Pivnica se nalazila na uglu ulica Sendlinger i Hackstrasse gdje se danas nalazi Altes Hackerhaus restoran, popularno mjesto za sve prijatelje i ljubitelje Hacker-Pschorr pive.

Ime Hacker-Pschorr nastaje 1973. godine kada je 23 godišnji Joseph Pschorr, inače sluga u pivnici oženio Maria Theresa Hacker, kćerku pivskog majstora Peter Paul Hacker. U slijedećih 15 godina,  Joseph Pschorr je kroz naporan rad i talent, te uz pomoć iskustva ženinog oca, malu Hacker pivovaru dovodi na sam vrh između među 50-ak pivnica koje su u to vrijeme djelovale u München-u.

1813.godine Hacker pivovara gradi “Pivsku tvrđavu”, tada najveću njemačku pivovaru s podzemnim skladištem od 43.000m2, 12 metara pod zemljom u koju je stalo oko 30.000 bačava.

Unatoč ogromnoj investiciji za izgradnju “Pivske tvrđave”, Joseph 1820. god. kupuje Bauerhansl pivovaru, i neke okolne građevine oko pivovare u ulici Neuhauserstrasse te tamo gradi Pschorr pivovaru.

1841. god. “Kralj München-skih pivara” Joseph Pschorr umire. Njegov mramorno poprsje može naći u “Bavaria Hall of Fame”  gdje mu pripada počasno mjesto.

Prije smrti Joseph Pschorr je sinu Georgu dao dionice Pschorr pivovare dok je Matthias dobio dionice pivnice Hacker, te od tog trenutka te dvije pivnice rade samostalno ali u neposrednoj blizini jedna od druge, a opet obje u neposrednoj blizini “Pivske tvrđave”.

Pivovara je danas poznata kao spoj iskustva i znanja braće koji su kasnije udružili vlastite snage u savršen spoj piva Hacker-Pschorr.
Nekada servirano na proslavama kraljevskih vjenčanja, danas nezaobilazan užitak na Oktoberfestu, kao šesto sestrinsko pivo u „obitelji“  Paulaner.

Hacker-Pschorr proizvodi 15 različitih piva, od kojih su neke samo sezonski dostupne.

Najpopularnije je Hacker-Pschorr Weisse, svijetlo pivo koje dobiva visoke ocjene zbog svog okusa,mirisa i izgleda.
Najvažnija kritika je ona koju daju kušači piva koji između ostalog pišu:

„…okus je zadivljujući aspekt ovog piva…savršena ravnoteža žitarica,začina,kvasca,hmelja…jednostavno izvanredno…“

„…odlično izbalansirane arome i okusi slatkoće i gorčine…voćnih nota…“
Također je kao izvanredni prehrambeni artikl sastavni dio pripreme mnogih jela.

google+

linkedin